2017. október 14., szombat

japán nap

S-t érdekli a keleti kultúra, Kína és Japán érdeklődő.
A régi főiskolám szervezett egy konferenciát Gyermekkép és oktatás Japánban címmel. Nem is tudom már, hogy bukkantam rá, de a rejtélyes facebook felhozta a lehetőséget.


Gondoltam, hiába nem kifejezetten gyerek program, azért biztosan akad érdekesség számára is. Úgyhogy felkerekedtünk.

Elsősorban előadások sorából lehetett választani, párhuzamosan futó szekciókban negyed órás kis betekintők különböző témákba.

Minket inkább a kézbe fogható dolgok érdekeltek, így hamar a workshopok felé vettük az irányt.

Japán játékok:




Japán írás:




Természetesen lehetett origamizni is, a japán gyerekek már oviban kezdik a műfajt.



Lehetőségünk nyílt könyvet fűzni. A japánok sokszor keverve fűzik a könyvek lapjait, ez egyfajta játékos agymunkát kínál az olvasónak.



A szórólapon egy kokeshi babát láttok, egy róluk szóló rövidke előadásra is beültünk.



A japán öltözködésről meghallgattunk egy előadást, sajnos a rövidnél is rövidebbet - a "kifutottunk az időből" számomra lehangoló és frusztráló hangsúlyozása mellett.





Egy workshopon fel is lehetett próbálni a tradícionális viseletet, a kimonót:


A kokeshi babákról szóló előadás is lenyűgözött minket, szerencsére a kurta betekintő után még szabadon lehetett beszélgetni az alkotóval, és megcsodálni a műveket:




Mondanom sem kell, S-nek melyik tetszett különösen...



Szépségesek, különlegesek.



Nekem talán ez az idős házaspár a kedvencem.


Üzenetküldő kokeshi. A testébe rejthető a papírka. Mai napig elviszi a postás!



Felfrissülés volt anyaságba tompult agyamnak az előadások szakmaisága, érdekessége. Bár persze volt olyan is, amiről kijöttünk, de ez semmiképp nem az előadó - sokkal inkább a mi témában járatlan amatőrségünk, és életkori sajátosságaink számlájára írható....

A főiskolán járni nem volt kifejezetten érzelemdús nosztalgia, ez meglepett. Nemrég a középiskolámba mentünk be M-mel, az kifejezetten megérintett. De azért előjött néhány kedves, és nem is annyira kedves emlékem a múltból... Tanárkarakterek, pedagógusalkatok elgondolkodtató sora, a most is, az előadások koordinálása során egy pillanatra megnyilvánuló hatalmi alapú hozzáállás...
A kellően szabad gondolkodású pedagóguspalántát mindenképpen segíthetik, hogy elhelyezze magát ebben a furcsa, tekintélyelvű rendszerben.

Már akkoriban azt gondoltam, arra biztosan hasznos lesz ez a képzés, hogy majd a gyerekeim tanulásában kompetens segítőként lehessek jelen. Nos, igen, ez minden akkori elképzelésemet felülmúlva valósul meg jelenleg...

Hálás vagyok, h rábukkantam a programra, élveztük! Még több ilyet! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése